Thajské ovoce

Thajské ovoce je jedna z věcí, kvůli kterým se vám nebude chtít domů. Úžasná chuť ananasu, banánů, manga a dalších místních plodů vás bude nutit k jejich každodenní konzumaci. I tak obyčejná věc, jako je banán, v Thajsku chutná úplně jinak.

Banány

Banánů pěstují v Thajsku hned 20 druhů. S výběrem tohoto ovoce to tedy není tak jednoduché jako v Čechách, kde máme prostě jen banán :) Banány tam jsou asi nejběžnějším a cenově nejlevnějším tropickým ovocem. Svazek koupíte už za cenu kolem 10B. Nejčastěji se můžete setkat s následujícími čtyřmi druhy: Kluay Hom Tento druh banánů je nejvíce podobný banánům, jaké koupíme u nás. Jedná se o sytě žlutý, cca 15-20cm dlouhý plod.  Konzumuje se převážně syrový. Zároveň je to asi nejdostupnější druh banánů - koupíte je totiž opravdu všude. Kluay Khai Barevně a chuťově velmi podobný Kluay Hom, avšak velikostně zhruba poloviční (cca 10cm). Tento druh se nejčastěji používá k různému tepelnému opracování, neboť je o trochu sladší, než výše popsaný. Nejčastěji se s ním setkáte v podobě smaženého, nebo obalovaného banánu. Pokud si koupíte sušené banány, s největší pravděpodobností se bude jednat právě o tento druh. Kluay Nam Wa Tento druh banánů se pěstuje nejčastěji na málo úrodných skalnatých svazích. Je proto velmi malý (velikostně srovnatelný s Kluay Khai). Kluay Hak Mook Další z druhu menších banánů. Stejně jako Kluay Khai se používá převážně na vaření a tepelné zpracování. Tento druh se také nejčastěji prodává turistům na krmení slonů, či opic.  

Ananas

Tušíte správně, v Thajsku nemají pouze jeden druh ananasu, ale hned 4. Thajský ananas je chuťově naprosto nesrovnatelný s tím, co se vozí do Čech. Hned vedle banánů se jedná asi o nejtypičtější tropické ovoce, které tu koupíte na každém rohu. Celý, oloupaný a ke konzumaci nachystaný ananas vyjde asi na 20B. V turisticky více zatížených oblastech je samozřejmě o trochu dražší. Thajský ananas obsahuje velké množství vitamínu A a C, dále pak fosfor a vápník. Pattawia Tento druh je velmi sladký a občas trochu nakyslý. Nejčastěji se konzumuje čerstvý - lehce posolený (tím se ztratí kyselá chuť). Sri-Ratcha Jedná se o druh ananasu, který se vyváží do Evropy. Zároveň  je to asi nejprodávanější a nejvíce konzumovaný druh ananasu. Stejně jako u předchozího druhu se nejčastěji jí čerstvý a lehce posolený. Phuket Tento druh je pojmenovám po oblasti, kde se nejvíce pěstuje. Na první pohled ho rozeznáte díky jasně oranžové barvě. Díky velmi sladké chuti se nejčastěji přidává do ovocných koktejlů, salátů a dezertů. Pulae Nejmenší druh ananasu, který se pěstuje. Na rozdíl od výše popsaných druhů má tento druh tvar koule (velikostně srovnatelný například s pomerančem).  

Durian

Též často přezdívaný jako král mezi ovocem. Jedná se o silně páchnoucí ovoce, které je skryto pod silnou ostnatou slupkou.  Slupku je třeba nejprve rozseknout mačetou. Uvnitř se pak skrývá béžová dužina, která podle stádia zralosti velmi intenzivně páchne (čím zralejší, tím smradlavější). Díky tomuto pachu se říká, že žádný evropan není schopen durian konzumovat. Durian je velký oválný (občas i kulatý) plod, který může dorůstat velikosti až 30cm. Běžně však má cca 20cm. Celý povrch plodu je pokryt ostrými výstupky. Pokud zatnete zuby a durian ochutnáte, čeká vás úžasná, mandlím podobná chuť. V čechách, ani jinde v Evropě ho nekoupíte, neboť durian nesnese dlouhodobý pobyt v bednách (nelze převážet loděmi). Pozor: s durianem je zakázán vstup do hotelů, veřejných budov a do veřejných dopravních prostředků  

Lychee (liči)

Červené ovoce, které pod silnou slupkou skrývá bílou dužinu. Hrubou slupku lze oloupat pouze rukama. Dužina má bílou, skelnatou barvu a je velmi sladká. Chuť se vzdálené podobá přezrálému hroznovému vínu. Uvnitř plodu se skrývá velká pecka.  

Mango

Mango je tradiční tropické ovoce. Plod je oválný - velikostí srovnatelný například s jablkem. Zralé mango má červeno-zelenou barvu a na omak je měkké. Dužina má sytě žlutou až oranžovou barvu. Uvnitř plodu se dále nachází velká, dřevnatá pecka, která prochází celým plodem. Samotná dužina se od této pecky odděluje velmi špatně - ideální je dužinu okrájet nožem. Před konzumací je třeba mango oloupat. Mango je velmi bohaté na vitamíny. Obsahuje vitamín C, B, A, E. Dále pak mangan, zinek a velké množství draslíku.  

Mangosten

Mangosten je černý plod velikosti mandarinky s malými zelenými lístky u "stopky". Pod silnou slupkou tohoto ovoce se nachází bílá dužina, která se na první pohled podobá mandarince. Dužina je velmi sladká a občas obsahuje nejedlé pecky. Mangosten se dá loupat pouze rukama. Stačí zabořit nehty do slupky a loupat. Loupání je velmi snadné a od zralého plodu se slupka snadno oddělí. Kvůli velmi vysokému obsahu cukru je doporučeno konzumovat pouze několik plodů denně. Pozor: po požití mangosten je zakázáno konzumovat alkohol  

Papája

Papája je protáhlý žlutozelený oválný plod. Uvnitř plodu je silná dužina, která obklopuje velké množství černých zrn. Zrna se nekonzumují. Občas se používají i jako náhražka pepře. Papája chutná podobně jako meloun, osobně mi však moc nechutnala - mnohem lepší je sušená. Jak se papája konzumuje? Plod rozřízneme, vydlabeme zrna a můžeme jíst. Pokud je slupka příliš silná, můžeme papáju i oloupat. Pro zvýraznění chutě se někdy doporučuje pokapat dužinu citrónem. Při nákupu papáji si musíme dát pozor, aby ovoce nebylo příliš měkké. Zároveň kontrolujeme i barvu - čím je plod zelenější, tím méně zralý je. Občas se na povrchu mohou vyskytnout i různé skvrny - tyto plody rozhodně nebrat.      

4 Responses to “Thajské ovoce”

  1. vasek 8 září 2012 at 8.56 Permalink

    zdravím, za dva měsíce letím do thajska a jako pivaře mně zajímá, proč po požití mangosten je zakázáno konzumovat alkohol?

  2. Martin 3 října 2012 at 19.14 Permalink

    Tohle nám doporučil náš kamarád (thajec) u kterého jsme přebývali – že na mangosten by se neměl konzumovat žádný alkohol. Bohužel se mi nepodařilo zjistit, proč to tak je 😉

    • Zdenek 31 ledna 2013 at 14.16 Permalink

      Vcera jsem se vrazil odpoved na vztah alkoholu a durianu (ne mangostany – zde alkohol nema zrejme vliv), ale komentář nikde…

      Marná práce???????

  3. Zdenek 30 ledna 2013 at 16.27 Permalink

    Durian a alkohol:

    Dobrý den (Sawa-di),
    alkohol se nemá konzumovat po požití durianu, neboť ten, z pohledu tradiční čínské medicíny, spadá do skupiny tzv. teplých (spíše horkých) potravin, tj. s efektem vyvolávajícím růst prvku ohně (u tělesných orgánů). Jelikož alkohol spadá rovněž do skupin teplých potravin, lidově řečeno zahřívá zevnitř, je kombinace dost nebezpečná. V Thajsku údajně kvůli požití durianu a následné konzumaci alkoholu zemřelo již nemálo (neznalých) lidí. Doporučuje se denně max. 1 stroužek durianu a asi 6 hodin poté nepít alkohol. Jinak, mangostana naopak působí chladivě, takže když se to s durianem přežene, nastoupí na řadu právě mangostana (utlumí v těle vznikající „oheň“ a zevnitř zchladí).

    Zdraví Zd.


Přidej komentář